Excursie naar Chartres

par Nederlandse Vereniging voor Parijs en omstreken (NLVP)

Le 18 juin 2016 à 08:00

Excursie naar Chartres - Nederlandse Vereniging voor Parijs en omstreken (NLVP)

Een busreisje naar Chartres op 18 juni -- bezoek kathedraal, glas-in-lood museum en culinaire lunch bij Les Feuillantines

Dit jaar organiseren wij op zaterdag 18 juni, een bijzondere excursie naar Chartres voor de leden van de NLVP en onze Vlaamse vrienden van de VIP.

 

Het belangrijkste doel van ons uitstapje is natuurlijk een gezellig dagje uit. Daarbij wordt het genoegen vergroot, indien we ons vermeien in een mooi decor en dat alles wordt wel èrg plezierig wanneer we bovendien onze smaakpapillen kunnen verwennen.

Al deze ingrediënten hebben we verenigd in een aantrekkelijk programma met een bezoek aan de schitterende Kathedraal en het Musée du Vitrail, een vrije wandeling langs de romantische oevers van de Eure en een  “étape culinaire” in een klein maar gerenommeerd restaurant.

 

We vertrekken om 8 uur in de morgenstond, per luxe touringcar, vanaf de Porte d’Orléans, Paris. Vlak voor aankomst in Chartres stoppen we even, om een kopje koffie te drinken en de handen te wassen.

 

Om 10 :30 uur begint onze rondleiding in de Cathédrale Notre Dame de Chartres.

Dit schitterende bouwwerk is een hoogtepunt van de religieuse kunst uit de 12 en 13 eeuw en is wereldberoemd om zijn 176 glas in loodramen, zijn 9 gebeeldhouwde ingangen en zijn unieke crypte uit de 11 eeuw. Door de UNESCO beschreven als het meest authentieke en complete voorbeeld van gothische kunst, is de kathedraal van Chartres als eerste opgenomen op de wereld erfgoedlijst.

De rondleiding zal worden begeleid door een Franssprekende gids en iedereen ontvangt een audiofoon.

 

Tegen 12:30 uur wandelen we gezamenlijk naar “Les Feuillantines”, in de historische benedenstad. Dit bijzondere restaurant is al jaren bekend en geprezen om zijn genereuze traditionele keuken. De chef en zijn team zullen er zeker in slagen om ons een heerlijke maaltijd te verzorgen in een ongedwongen sfeer.

De chef stelt het volgende menu voor:

* Entrée: Croustillant de crevettes, épinard et sauce cocktail  

      of    : La douce Italienne, asperges, oeuf mollet frit, mozarella, pétales pancetta

 

* Plat: Filet de bar, risotto d'asperge et sauce vierge

    of : Suprême de pintade, aubergine et olives noires, sauce au thym

 

* Dessert: Sphère au chocolat au fruit de saison

    of        : Crumble de rhubarbe et fraise

Het menu is inclusief een karaf water, een fles goede wijn per 3 personen en koffie.

U kunt eventuele speciale wensen kenbaar maken, zodat de chef hiermee rekening kan houden.

 

Na onze étape cullinaire, wandelen we naar het dichtbij gelegen Musée du Vitrail gevestigd in een schitterend middeleeuws pand, daterend uit de tijd van Philippe-Auguste, rond 1200. Vanaf 14:30 uur worden we hier ontvangen door een Franssprekende gids. We krijgen een demonstratie van de oude glas in lood technieken en de ontwikkeling daarvan door de eeuwen heen en uitleg bij de tentoongestelde oude glas in lood ramen. Bovendien zullen we een een nieuwe tentoonstelling van moderne glas in lood kunst kunnen bewonderen:  “Lumières du Monde ; Panorama international du vitrail contemporain”.

 

Om 16:00 uur kan een ieder op eigen houtje een wandeling maken, bijvoorbeeld door de historische binnenstad, waar de middeleeuwse sfeer nog voelbaar is, en langs de schilderachtige oevers van de Eure.

Tegen 17:00 uur verzamelen we ons allemaal op een gezellig terras tegenover de kathedraal, voor een laatste glas en om 17:30 uur vertrekt de bus weer richting Parijs, waar we zo rond 19:00 uur  zullen aankomen aan de Porte d’Orléans.

 

De kosten voor deelname aan deze cultuurhistorische-, cullinaire- en vriendschappelijke ontmoeting zijn € 57,50 p.p. voor leden van de NLVP en de VIP en € 75,-- p.p. voor niet-leden, vervoer, toegang en begeleiding en restaurant inbegrepen.

 

Heeft u zin in een gezellig dagje uit samen met sympathieke Nederlandse en Vlaamse Parijzenaars, aarzel dan niet om u op te geven bij:

René van de Poel: renevandepoel@gmail.com

U wordt verzocht om daarbij aan te geven welke gerechten keuze u maakt uit het menu van Les Feuillantines.

Porte d'Orléans


Parijs
France

J

Hans van Meggelen

05/05/2016
cela aurait ete pratique de faire deux inscriptions en meme temps;
Signaler la page